Day 8: The Capitol - Museums and Heroes


Zaterdag 5 mei

Deze ochtend sta ik rond 6u al op om nog een dag van de blog online te zetten. Het opladen van de foto’s duurt enorm lang, waardoor ik veel tijd verlies. Ik zet dan alles klaar voor het ontbijt en maak koffie. Ik begin terug de rottende geur te ruiken en merk dat dit uit de gootsteen komt. Het is natuurlijk een oud huis, maar voel mij hier niet op mijn gemak. Na het ontbijt vertrekken we rond 9u meteen op stap. We wandelen eerst naar de Library of Congres.


De Library of Congress werd in 1815 gesticht als de onderzoeksbibliotheek van het Amerikaans Congres. De boeken van de vroegere president Thomas Jefferson vormden het begin van de bibliotheek. Later kreeg de bibliotheek de rol van depot voor de auteursrechtelijke bescherming van werken. Wie in de Verenigde Staten zijn werk auteursrechtelijk beschermen wilde, moest twee exemplaren van zijn werk gratis bij de bibliotheek afgeven. Deze regeling is tegenwoordig niet meer van kracht.

Office Thomas Jefferson

Hier mag je gratis en zonder reservatie naar binnen. Eerst volgt een veiligheidscontrole en moet je door de scanner lopen. We wandelen door het imposante gebouw van de ene ruimte naar de andere.



Om 10u25 verlaten we het gebouw en wandelen naar het bezoekerscentrum. Hier moeten we eerst door de veiligheidscontrole om ons vervolgens aan te melden voor de tour. We zijn ruim op tijd en kunnen nog aansluiten bij de tour van 10u50 in de plaats van 11u20. Je moet hier dan 45 minuten van tevoren aanwezig zijn, maar eerlijk gezegd zijn ze daar vrij soepel in.

De tour start met een film over de capitol en zijn geschiedenis. Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten, de wetgevende macht in de trias politica. In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse Senaat (vertegenwoordiging van twee senatoren per staat) als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (evenredige vertegenwoordiging naar grootte van de staat), tezamen het Congres genoemd.

Het Capitool is van het Witte Huis gescheiden door de National Mall, om symbolisch de scheiding met de uitvoerende macht (de president) aan te geven. Het Capitool is een verwijzing naar de staatsmacht van het klassieke Rome, waar het Capitool de belangrijkste van de zeven heuvelen was en die de tempel van Juno herbergde, die daar over de Romeinse munt waakte.

De bouwwerkzaamheden van het Capitool begonnen op 18 september 1793. Met een maçonnieke ceremonie werd door George Washington (gekleed als vrijmetselaar) de hoeksteen van het Capitool gelegd. Bij de bouw lieten de architecten zich veelvuldig inspireren door Romeinse architectuurtypen en (vrijmetselaars)symboliek. Voor de bouw en het hakken en vervoeren van stenen werden slaven gebruikt. Het Senaatsgedeelte werd opgeleverd in 1800, terwijl het Huis van Afgevaardigden-gedeelte pas in 1811 gereed was. Al snel echter werd het Capitool deels verwoest door de Britten gedurende de Oorlog van 1812. Herstelwerkzaamheden begonnen in 1815 en duurden 15 jaar. De herbouw werd geleid door de architect Benjamin Latrobe. In 1850 werd het gebouw nog eens uitgebreid.

Vervolgens moeten we naar boven om door de deuren te gaan in rij 3 – 4 of 5. We kiezen voor de 5de rij en dit is de kleinste groep. We krijgen net zoals bij onze tour in de Federal Reserve Bank een hoofdtelefoon met microset. Zo horen we onze gids ten allen tijde praten in je oor. Hij vraagt aan de groep vanwaar we komen. Uit de groep komen ze van Utah, New – Mexico, Alaska en Belgium! Waarop de tourleider zei: “Everbody loves you, with your chocolate and beer”. Hij houdt misschien van ons, maar Trumpie alleszinds niet!



Opvallend aan het Capitool is dat het in de neoclassicistische stijl gebouwd is. In het Capitool staan bustes van personen die verdienstelijk waren voor de Verenigde Staten, allen Amerikanen met uitzondering van de Belg Pater Damiaan.




Het midden van het Capitool bestaat uit een rotonde, bekroond met een koepel met een diameter van ca. 30 meter. Op de schilderingen staan onder meer de presidenten Abraham Lincoln en Ulysses S. Grant. Deze gietijzeren koepel is pas in 1863 voltooid en verving een veel kleinere, houten koepel uit 1812.







De tour is pas gedaan om 12u en we hebben honger. In het café zit het helaas stampend vol. Dan zoeken we achter een andere plek. Niet zo simpel, want het is enorm druk buiten aan de Mall. Nog meer bussen, groepen en touristen. Het café in Air and Space Museum is gesloten wegens renovatie en bij een ander museum zit het stampvol. Uiteindelijk belanden we in de McDonalds voor een snelle en kleine hap. Om 13u10 komen we aan in het Smithsonian Air and Space Museum. Hier volgt wederom een veiligheidscontrole.


We wandelen eerst op het tweede verdiep en zien Amelia Earhart. 



Amelia Earhart (Atchison, 24 juli 1897 – Grote Oceaan?, vermist sinds 2 juli 1937, doodverklaard op 5 januari 1939) was een beroemde Amerikaanse vliegenierster. In januari 1935 werd ze de eerste persoon die solo de Grote Oceaan overvloog, maar ze werd vooral bekend doordat ze als eerste vrouw in 1932 als pilote de Atlantische Oceaan overstak. Die tocht legde ze eveneens solo af. In 1928 was ze die oceaan al als passagiere overgestoken. Ook daarin was ze de eerste vrouw. Begin juli 1937 begon ze samen met navigator Fred Noonan aan wat de langste vlucht ter wereld moest worden. De eindbestemming van de 47.000 kilometer lange vlucht werd echter nooit bereikt. Wat er zich precies heeft afgespeeld is tot op heden onbekend.

We zien het vliegtuig van papier!


En nog meerdere vliegtuigen doorheen de tijden.


Bovenaan bestellen we tickets voor de film “Dark Universe”. De film begint om 14u30 en wandelen nog een beetje door de massa. Pfftt amai, het is zelfs drukker dan in New York.

Om 14u30 bekijken we de film en toen kwam het donker! Mijn uil is teruggekomen en Tom zijn uil was meegevlogen. Zeker niet bekijken, is de boodschap. De spreker van de film heeft een slaapstem. Om 15u is de film gedaan en gaan de mannen in de rij staan voor de interactive flight simulator. Wim is de kapitein en Tom is de schutter. Slechts drie vijanden zijn gedood, maar ze zijn wel overkop gevlogen. Vraag mij dan af wat mijn taak zou geweest zijn in dat vliegtuig. Ondertussen wandel ik rond en speel zelf een spelletje met vragen over de besturing van een vliegtuig. Mirakel is dat ik niet ben neergestort (veilige vlucht maar aan de trage kant) en krijg een daverende felicitatie (weliswaar op het scherm). Zo blij als een gieter glunder ik verder door de gangen en neem nog wat foto’s.



Ik wandel tot aan de andere kant en keer dan terug. Tot mijn verbazing staan de mannen al te wachten op mij en hadden ze schrik dat ik verloren gelopen was. Hey, heb wel veilig een vliegtuig geland hé. We wandelen nog langs de Moon Rock en houden het voor bekeken.


Buitenaan het gebouw is er nog meer volk bijgekomen. We wandelen naar het National History Museum. Een gelijkaardig museum zoals in New York, maar hier liggen echte mummy’s.


We wandelen in een paar gangen op zoek naar het café, die helaas al gesloten is. We bekijken nog even de dino’s en gaan terug naar buiten. Het is hier helaas ook zeer druk.


Terug buiten bij een kiosk kopen we een frisse cola. Wat gaan we nu doen? Cinema? Tom kijkt of we vanavond naar de film kunnen gaan kijken. Om 18u kunnen we nog gaan en onze zitjes vastleggen. In de cinema kopen we popcorn en een cola-light.

Dan begint de film, waar we met zijn drie vol spanning naar kijken! Samen met de Amerikanen naar The Avengers: Infinity War!

Veel kan ik niet zeggen over de film. Wel dat hij heel grappig is, vol met actie en veel traantjes.

Na de film (weliswaar met een wat nu einde) wandelen we terug langs de Mall met een blik op het Washington Monument en Capitol in het donker.




Om 22u30 zijn we terug in het appartement en nemen nog snel een douche. Om de blog te updaten ben ik te moe. We boeken voor morgen een hotel bij Arlington, zodat we maandag niet in de spits moeten rijden. Kunnen we morgenavond uit het appartement vertrekken. Morgen bezoeken we nog Arlington Cemetery en de zoo.   

Weer: 22°C, zonnig en bewolkt
Wandelen:  14 km   

Reacties