Nabeschouwing reis New York en Washington DC & a bit of nature


Nabeschouwing

Intussen zijn we een weekje thuis van wat voor ons toch wel een atypische USA reis was. Het was de eerste keer dat we in de lente de oceaan overstaken en het was de eerste keer dat steden de reis domineerden. Maar het was een reis die we gewoon moesten doen als USA fans. The Big Apple moet je gewoon gezien hebben. En als je zoveel naar de USA gaat, dan moet je ook de hoofdstad toch ooit bezocht hebben. Hier volgt een nabeschouwing van onze 9de reis in de USA.

Deel 1: New York City

De eerste indruk was WAUW. Van JFK een yellow cab naar midtown waarbij je onderweg de skyline van manhattan ziet opdoemen zoals je kent van films en series. Dit bezorgde ons kriebels en deed ons beseffen dat we HET New York nu wel echt gingen bezoeken.

New York blijkt vele gezichten te hebben. Gezien het onze eerste keer was, hebben we ons voornamelijk beperkt tot de hoogtepunten. We wandelden langs de Public Library (spijitig genoeg nooit open toen we er waren, ga hier zeker binnen als je de kans hebt), Central Park doorkuierd (opteer hier om te wandelen, niet fietsen anders kan je niet de mooie wandelpaden doen die er overal zijn), het Museum of Natural History bezocht (totaal niet zoals de film. Koop ook geen tickets, want er is geen controle als er niet veel volk is). Een aanrader is tickets te kopen voor de Crown van het Statue of Liberty. Of toch zeker de ferry te nemen naar Liberty en Ellis island en niet enkel de gratis ferry te nemen. Zo kom je vlak bij het vrijheidsbeeld en kan je ook het gebouw op Ellis Island bezoeken waar migranten vroeger geregistreerd werden. Doe dit ’s morgens zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Een andere must is wandelen langs de Hudson. Wij wandelden van Rockefeller park tot aan de Wall Street Pier. Als je de kans hebt, kan je een heel mooie zonsondergang zien vanaf rockefeller park (er staan hier bankjes waar je een prachtig zicht hebt op de skyline van Jersey). De ferry naar Dumbo Brooklyn nemen en daar dan de zonsondergang zien en de skyline van manhattan zien oplichten is een andere must do. Zeker met een slice pizza op een bankje met de brooklyn bridge op de voorgrond. Prachtig.

Een andere skyline view die we deden was vanaf TOTR. Wij hadden sun and star tickets waardoor we zowel overdag als in het donker konden gaan. We vonden de skyline richting manhattan mooier dan die richting central park. Vooral omdat ze aan de kant van central park een wolkenkrabber aan het bouwen zijn die veel van het zicht van Central Park wegneemt.  In het donker is de skyline met de empire state erop prachtig !

De highline was voor ons een mindere ervaring. Ontzettend druk waardoor je quasi in de rij moest wandelen en we vonden dit dan ook niet echt speciaal. Soho en greenwich vonden we veel leuker. Kuieren door de straatjes met de o zo typische ladders, supertof.

Vanzelfsprekend hebben we ook Times Square bezocht zowel overdag als in het donker, maar dit was voor ons meer een verplicht nummer dan dat we het echt mooi vonden. Maar must see voor iedereen die NYC bezoekt.

Deel 2: Gettysburg en Washington

Onze reis doorheen de geschiedenis van de Verenigde Staten begon nadat we NYC verlieten en koers zetten naar Gettysburg. We hadden prachtig weer en hebben genoten van de autotour langs de memorials en vele monumenten ter nagedachtenis van degene die meevochten en stierven in de befaamde veldslag.

Na Gettysburg reden we naar Washington. Hier vulden we een volledige dag met memorials en monumenten, de ene indrukwekkender dan de andere. Wandelen langs de Mall vonden we heel plezant. Het is zo ruim dat zelfs met veel volk het plezant wandelen blijft.We merkten hier wel een groot verschil tussen onze vrijdag en het weekend. Het weekend was veel drukker. Ook in de musea waarbij we het Air en Space musuem bezochten, was het ontzettend druk. Van dit musea waren mijn verwachtingen torenhoog en deze werden niet ingelost. Het toont toch wel wat ouderwets en de flight simulator die ik en mijn broer deden, waren heel gedateerd. De 10 USD niet waard. Wel een must do is de gratis rondleiding in het Capitol.  Prachtig gebouw en goede uitleg van de gids. Bezoek ook zeker de Library of Congress, het mooiste gebouw (qua interieur) van Washington. Een bezoek aan de grootste begraafplaats Arlington Cemetery is ook een aanrader. Het graf van JFK en de onbekende soldaat verdienen een bezoek. We deden ook nog de gratis zoo, maar deze raden we toch niet aan. Weinig dieren te zien en de dierentuinen in BelgiĆ« of Nederland zijn veel mooier.

Deel 3: Shenandoah National Park

Een reis zonder National Park is een no go (tenzij we theme parks doen in Orlando) en daarom bezochten we Shenandoah NP slechts 2 uurtjes van Washington verwijderd. We reden de volledige skyline drive en ondernamen de mooiste hike van het park waarbij we 4 tal watervallen konden bewonderen. Jammer genoeg moest het park nog in bloei komen op die hoogte. Twee weken later en het park zal er nog mooier uitzien. De Lewis Cabins waar we overnachten waren super. Mooi gelegen, stil en met een firepit uiterst geschikt voor een lekkere BBQ.

Deel 4: Philly en Six Flags

Na de natuurpracht hadden we nog een stad op ons lijstje staan met een historische achtergrond. Philladelphia, de stad van de Liberty Bell en de Declaration of Independence. Maar niet te vergeten en minstens even belangrijk, ook de stad van Rocky Bilboa. We hebben hier een halve dag doorgebracht en dit was zeker voldoende om de hoogtepunten te doen. Probeer misschien wel een tour te regelen voor de Hall of Independence. Dit is ons niet meer gelukt. Maar de city hall, Liberty Bell en de wereldberoemde Rocky steps waren voor ons al voldoende voor een geslaagd bezoek.

Na Philladelphia sloten we onze reis af met een theme park. De eerste keer dat we een Six Flags deden in de USA. En het stelde niet teleur. De houten rollercoaster was supersnel en hevig. Niet te vergelijken met degene uit de Efteling bijvoorbeeld. De safaritour was zeker de moeite en eigenlijk ongelooflijk dat ze in een pretpark zo een groot dierenpark ook hebben. Wij konden jammer genoeg maar blijven tot 14u gezien we onze vlucht moesten halen, maar het was het bezoek meer dan waard.

Conclusie: 

Het Oosten van de USA zal nooit onze voorkeur wegdragen op het Westen. De natuurpracht en rust die we daar vinden, is nu eenmaal iets dat je niet in die mate in het Oosten beleeft. Maar de Big Apple en Washington waren het bezoek meer dan waard. Om elke hoek staat een andere view of ervaring te wachten. De drukte moet je er bij nemen, maar de ervaring en geschiedenis die je opdoet zijn onvergetelijk.Reacties