Day 3: Mother of Exiles

Maandag 30 april

Voor 6u maakt Tom mij al wakker, terwijl ik eigenlijk maar 2 of 3 uur vast heb geslapen. Nerveus dat hij is, jaagt hij mij op zodat we om 6u30 kunnen gaan ontbijten. Een kort ontbijt volgt om dan rond 7u20 reeds het hotel te verlaten. We nemen deze keer de metro naar South Ferry. Dit is de metro op lijn 2 (RED LINE) in Penn Station. Aan Battery Park halen we onze tickets op aan de Will Call loketten van Statue Cruises. Deze tickets waren reeds drie maanden geleden gereserveerd. Na ophaling van de tickets, volgt er een veiligheidscontrole, dus alle bagage moet door een scanner. Het is hetzelfde als bij de luchthaven, maar met minder volk. De boot staat reeds klaar en we zien dat er toch nog zonneschijn en een blauwe hemel is. 

We wandelen tot bovenaan op het dek van de boot, maar hier zit het al goed vol. Het is dan ook de eerste of tweede ferry van de dag en dit pas om 8u30. Ik beslis om terug naar de eerste verdieping te gaan en dan links te gaan staan. De boot vertrekt en staan hier bijna alleen. We hebben een mooi uitzicht van de skyline van New York. 





Daarna draait de boot in de goede richting naar Mother of Exiles - Statue of Liberty. 




Eens we uitstappen uit de ferry aan Liberty Island, neemt de bewolking toe. Het weer viel voorlopig nog mee, maar de koude wind op het eiland zorgt voor een winters karakter. Eens de zon niet meer gaat schijnen, zal het nog kouder aanvoelen. Niet te geloven dat het morgen alweer 25°C zal zijn en vandaag slechts 11°C met later op de dag regenbuien. 

We starten dan maar met een goede beklimming in de Statue of Liberty tot in de Crown. Hier hebben we dus extra voor betaald. Rugzak mag niet naar binnen, dus hiervoor moet je locker huren. Selfiestick mag wel mee en er is geen beperking op het aantal cameratoestellen. Daarna volgt alweer een veiligheidscontrole en vervolgens wandelen we binnen en skippen ineens meer dan 200 trappen. Door ons ticket krijgen we toegang tot de lift! Eens uit de lift zijn het maar 11 trappen meer naar observation level. Van hieruit kunnen we eerste blik werpen naar de omliggende omgeving. Helaas daar zijn de wolken en een ijzige wind. 




We wandelen terug binnen en checken of alle lichaamsdelen nog aan elkaar hangen, want nu volgt de echte klim. Langs een smalle wenteltrap klimmen we tot aan de ingang van de kroon van deze dame. Gelukkig dien je elkaar niet te passeren, want dit zou onbegonnen werk zijn. 

In de kroon zelf, zie je eigenlijk niet veel meer. Door het slechtere weer is er ook geen beterschap in uitzichten. Het is enkel de ervaring dat je meekrijgt en de wetenschap dat we binnenin het vrijheidsbeeld geweest zijn. Sinds 1916 is de fakkel afgesloten voor het publiek, ervoor kon je nog tot de fakkel gaan. Omwille van veiligheidsredenen hebben ze dit voorgoed afgesloten. 



De klim terug naar beneden met hoge trappen en korte draaien zijn lastiger dan de beklimming naar boven. 


Eens volledig beneden komen we nog in het museum terecht. Vanaf volgend jaar komt er een gloednieuw museum op het eiland. Op de foto's te zien, zal het een zeer mooi gebouw worden. 


Terug buiten wandelen we nog naar het voorste gedeelte van Statue of Liberty. 



We stoppen nog aan het informatiecentrum voor mijn munt. Helaas geen munt en ook niet in de shops. Heb ik het weeral, dat ze mijn bronzen munt niet hebben voor de verdere collectie. We kopen nog elk een koffie om op te warmen, maar binnen is er geen plaats om te zitten. Terug naar buiten en na de koffie houden we het voor bekeken. De toeristen blijven maar toekomen en de koude wind maakt het ook niet veel beter. Vanuit Liberty Island varen we met de ferry tot aan Ellis Island.


Ellis Island is het eiland waar vanaf 1892 immigranten toekwamen met grote boten. Een paar jaar geleden heb ik in Antwerpen nog het Red Star Line Museum bezocht. Ook Belgen en Nederlanders kwamen naar Antwerpen om van hieruit naar Amerika te kunnen gaan werken en wonen. Hoewel er reeds in Antwerpen grote controles op ziekten en dergelijk door de Amerikaanse Overheid werden uitgevoerd. Families die alles verkochten om met hun geld tickets te kopen voor de Red Star en waarvan tijdens de screening een dochter of een zoon moest achterblijven wegens "niet gezond genoeg" voor toegang tot Amerika. En nu sta ik hier voor de verdere geschiedenis, nadat al deze mensen toekwamen in Amerika varend naar Statue of Liberty en met uitstap op Ellis Island. Een grote geschiedenis met vreugde en verdriet is hier duidelijk te voelen. 


Het gebouw waar vroeger de immigranten zich kwamen registreren, is nu een museum geworden. Er zijn grote koffers te aanschouwen van de immigranten toen ze aankwamen in dit vreemde land. Bovenaan bevindt zich de registratieruimte van miljoenen immigranten. 



Buiten het museum bekijken we Immigrant Wall of Honor. Er zijn families Rosenbaum terug te vinden, zou dit dan verre familie kunnen zijn van mij?


Hierna is het bijna 12u, dus verlaten we Ellis Island met de ferry terug naar Battery Park. Elke 20 minuten vaart er een ferry. In Battery Park bekijken we nog een groot arendsbeeld ter nagedachte van de oorlog. 


We wandelen richting de Charching Bull. Helaas hier moet je vroeg in de ochtend passeren, want nu hangt de stier vol met toeristen. Hierna wandelen we door naar Wall Street en stoppen bij de Subway voor een broodje. We eten binnen, want buiten is het gewoon te koud geworden. Rond 12u45 wandelen we in de straten van de beurs.



We stoppen aan de Federal Hall met een imposant beeldwerk van de eerste president van Amerika, namelijk George Washington. Het toeval is dat het vandaag 229 jaar geleden is dat hij tot president werd verkozen! 30 april 1789 werd George Washington de eerste president van Amerika! 



Rond 13u20 wandelen we naar de Federal Reserve Bank of New York. We mogen nog niet naar binnen, pas om 13u45 moeten we terugkomen. Dan bekijken we alvast St. Paul's Trinity Church. Een oud kerkje tussen de geldstroom. 



Om 13u45 worden we toegelaten voor de tour van 14u in de Federal Reserve Bank of New York. Ook hier volgt een controle van de rugzak en cameratoestellen. Foto's zijn niet toegelaten, dus kan ik enkel een beschrijving geven van de tour. Voor degeen die in de bank werken en graag goudstaafjes bekijken, is dit zeker iets om vast te leggen. Let op, slechts 20 plekken zijn te reserveren per uur en dit maar voor twee vaste tijdstippen per dag. De tour is gratis te reserveren. Een gids vertelt je over de geschiedenis van de bank in Amerika en de productie van geld. Op het einde van de tour, gaan we naar beneden met de lift om 260 billion dollar te gaan bekijken. Real or Fake? Dat blijft bij mij de vraag. 

Na de tour wandelen we richting de One World Trade Center, waar we eerst de 9/11 memorial plaza bezoeken. Hier stonden vroeger de Twin Towers, tot een bende terroristen besloten om een paar vliegtuigen te kapen en binnen te vliegen in deze "toen hoogste" torens van New York. Een schrijnend beeld gaat door mijn gedachten. 



Ook het weer is hier om van te huilen. De vermoeidheid begint toe te nemen en de koude wind gecombineerd met regen, zorgt voor koude rillingen. Er staat nog een uitstap naar Brooklyn op het programma met uitzicht van de Skyline en bridge. Door het slechte weer skippen we dit voor vandaag. Morgen of overmorgen proppen we dit alsnog in het programma. We eten nog in een lokale tent, maar het eten bevalt mij niet goed. Calamari lijkt eerder op rubber, hoewel Wim zijn kip curry met rijst nog lekker was. Daarna nemen we de metro terug naar het hotel. Rond 17u30 zijn we in het hotel en start ik met het schrijven van de blog. Tussendoor gaan de mannen nog even buiten, zodat ik even in alle rust de blog kan schrijven. 

Morgen staat er vanalles op de planning, waardoor er misschien een uitstel van de blog zal volgen. 

Weer: 9 - 11°C, beetje zon met toenemende wolken en regen gepaard gaande met ijskoude wind
Wandelen: 12 km

Reacties